Ik heb trauma
Eerder in mijn leven ervaarde ik een vroeg kinderlijk trauma en/of traumatische gebeurtenis. En het was zo’n schokkende gebeurtenis dat het mij niet lukte deze gebeurtenis goed te verwerken en een plek te geven in mijn leven. Ik heb het gevoel dat ik de hele dat ‘aan’ sta.
Wat ontzettend knap dat je hier bent, dat je voelt dat het trauma wat je met je meedraagt invloed heeft op jou leven en dat je daar iets mee wilt doen.
Trauma is zoals ik al op de vorige pagina beschreef complex. Omdat we kunnen praten over vroegkinderlijk trauma, wat in mijn opinie later in het leven (bij onvoldoende verwerking) opnieuw lijdt tot trauma. En over trauma wat later in het leven voorkomt.
De definitie van vroegkinderlijk trauma is het plaatsvinden van traumatische gebeurtenissen tijdens de kinderjaren of voor de geboorte en als deze traumatische ervaringen lang hebben aangehouden, regelmatig voorkwamen en de normale ontwikkeling in de weg stond. Je zou hierbij kunnen denken aan mishandeling en/of (seksueel) geweld (van een gezinslid, je bent dan getuige), verwaarlozing, vluchten uit een oorlogs en/of gevaarlijk gebied.
Trauma die op latere leeftijd (eveneens) kan zorgen voor depressie (met suïcidale gedachten), angststoornis, verslavingsproblematiek, PTSS, persoonlijkheidsstoornissen met een laag zelfbeeld, problemen in relaties en emotieregulatie problemen. Hier zie je dan vaak herhaling van problematiek of opnieuw in aanraking komen met trauma zoals bijvoorbeeld:
- (langdurig) seksueel misbruik
- lichamelijk geweld
- (verkeers)ongelukken
- (natuur)rampen
- (oorlogs)geweld
Een combinatie van behandelingen is hierbij van essentieel belang. In mijn praktijk gaan we ervanuit dat trauma (en alles wat je meemaakt in je leven) zich vastzet in je lichaam. Daar richten we ons in mijn praktijk vooral op het lichaam. Jij kan hierbij gebruik maken van bv. een (klinisch) psycholoog die zich richt op trauma en/of snel behandel programma met EMDR en Exposure therapie.
En sluit hierbij zeker het lichaam niet uit. Dit is waar ik je bij kan ondersteunen. Dit kan eventueel tegelijkertijd plaatsvinden maar kan ook na elkaar. Dat ligt aan jou eigen behoefte.
Cliënten die zich bij mij meldden zijn klanten die:
- na behandeling merken dat het lichaam nog symptomen van trauma laat zien (bij triggering)
- graag contact willen maken met hun lichaam.
- weer lichamelijk contact willen maken met anderen, waarbij het lichaam achterblijft.
- (Langdurige) pijn in het lichaam hebben en niet weten waar dat vandaan komt.
Heb jij een andere behoefte of wens? Mail/whatsapp mij voor overleg of een belafspraak.